Groesbeekse voetbalclubs starten samenwerking meisjesvoetbal

De Groesbeekse voetbalverenigingen Achilles ’29, DVSG, Germania, Groesbeekse Boys en De Treffers hebben besloten om door samenwerking betere mogelijkheden te bieden aan meisjes die willen voetballen. Nu is dat bij alle verenigingen ook al mogelijk, maar veel meisjes haken af als zij op de leeftijd van 12 tot 14 jaar alleen nog kunnen voetballen in een mix-team met jongens. Opvallend is dat het percentage voetballende meisjes in het voetbaldorp Groesbeek lager is dan het landelijk gemiddelde (bron KNVB). Een reden voor de Groesbeekse clubs om de samenwerking te zoeken.

Verkenning
Begin 2023 zijn de clubs gestart met het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden. Met hulp van twee (onafhankelijke) procesbegeleiders is het gelukt om samen aan de slag te gaan. De verenigingen zien in dat ze met vergelijkbare problemen worstelen en dat samenwerking daar een oplossing voor kan zijn.

Het plan
De clubs hebben afgesproken dat meisjes in de basisschoolleeftijd (tot 12 jaar) in de eigen vereniging spelen in een mix-team met jongens óf in een volledig meisjesteam. Voor meisjes vanaf 13 jaar creëren de clubs de mogelijkheid in een volledig meisjesteam te spelen met speelsters van verschillende clubs. De meisjes blijven wel lid van de eigen club en voorwaarde is natuurlijk dat er voldoende speelsters zijn om een volwaardig team te vormen. De clubs hebben de ambitie uitgesproken om in het komende voetbalseizoen, 2024/2025 minimaal één Groesbeeks meisjesteam aan de KNVB-competitie deel te laten nemen.

Activiteiten
Een werkgroep – waarin iedere club vertegenwoordigd is – gaat activiteiten organiseren om meer meisjes te interesseren in de voetbalsport. Denk aan trainingen als voorbereiding op het schoolvoetbaltoernooi in maart 2024 en een voetbal clinic voor alle voetballende en (nog) niet voetballende meisjes in april/mei. Oud-international Kika van Es heeft haar medewerking al toegezegd.

Informatiebijeenkomst
Op woensdag 6 maart is er een informatiebijeenkomst in De Mallemolen waarin het plan gepresenteerd wordt aan spelende meisjes, ouders en andere geïnteresseerden. Ook Kika van Es is aanwezig. Een mooie kans om met haar op de foto te gaan.