Kabouter- en jeugdvoetbal

Bij R.K.S.V. Achilles ‘29 zijn alle jongens en meisjes welkom om deel te nemen aan de leukste sport ter wereld: “Voetbal”

De R.K.S.V. Achilles ‘29 kabouters zijn kinderen tot 7 jaar die voor het eerst kennis maken met voetbal. De Kabouters zijn nog niet echt bezig met wedstrijden en echte voetbaloefeningen. De trainingen zijn avontuurlijk opgezet met veel spelvormen. De nadruk ligt bij de training op zoveel mogelijk balcontacten in speelse oefenvormen. Niets moet en alles mag, PLEZIER is het belangrijkste ingrediënt van de kabouters !

Wat is een kabouter?

Een kabouter is eigenlijk nog helemaal niet met het ‘echte’ voetbal bezig. Een kabouter komt voornamelijk om plezier te maken en aan het avontuur deel te nemen. De ene is alleen maar met de bal bezig en wil zijn, waar de bal is. De andere is eigenlijk nog helemaal niet met het spel bezig, maar met alle andere dingen dan de bal, en dat is natuurlijk helemaal niet erg. De spelvormen kenmerken zich door ongecontroleerd gekrioel waarbij de bal alle kanten op gaat. Soms gaat de bal zelfs vele meters buiten het afgebakende veldje, want lijnen kennen ze nog niet. Kabouters hebben nog weinig controle over de bal en werken ook nog niet samen.

De belangrijkste kenmerken van Kabouters op een rijtje

De kabouter is in het begin verlegen en beschouwt nieuwe dingen als ‘eng’. Accepteer dat de kabouter zomaar van het veld af loopt en mama/papa opzoekt.

De kabouter sport niet, maar speelt. Het is niet zijn doel zich te ontwikkelen tot voetballer. Het gaat erom dat hij onbewust en spelenderwijs dingen ontdekt.

Hij voetbalt omdat hij dat spannend vindt. Hij ervaart zijn omgeving niet als een voetbalveld met afmetingen en regels, maar als een uitgestrekt wonderland.

Sommige kijken liever nog even toe en schieten de bal ver weg, maar voor de meeste spelers geldt: waar de bal is moet je zijn. Elke kabouter moet de training beginnen met een eigen bal en bij elke oefening moet eigenlijk elke speler een bal tot zijn beschikking hebben.

Ik en de rest van de wereld. Een spanningsboog van tien minuten is het maximum. Wissel tijdig van activiteit of spelvorm. Heeft de kabouter echt geen zin? Laat hem of haar dan lekker zijn eigen ding doen.

De kabouter wil bewegen en spelen, niet luisteren. Geef korte, eenvoudige en precieze uitleg van de spelvorm. Hij gaat nog meer op in het spel als je het aankleedt als een avontuur. Vertel een kort, spannend verhaal over een leeuw die wordt opgejaagd door een jager en de kabouter doet nog meer zijn best.

Een kabouter wordt vaak enthousiast wanneer je hem of haar persoonlijk en op een leuke manier aanspreekt en betrekt bij het spel. De kabouters zijn nog niet gevoelig voor coaching. Sterker nog, we moeten de kinderen van deze leeftijd nog helemaal niet willen coachen. Daarentegen helpt het stimuleren en enthousiasmeren van kinderen wel erg bij hun ontwikkeling.

Trainingen van de Kabouters

Elke woensdagavond trainen de kabouters van 18:00 – 19:00. Samen met alle ouders zorgen we ervoor dat de trainingsmaterialen zoals ballen en pylonen op tijd op het veld staan. Tussendoor zorgen er ook een aantal ouders voor dat de kabouters tijdens de training wat te drinken krijgen, want van al die spelletjes word je best dorstig!

De spelvormen zijn gebaseerd op de 5 dingen waarvoor een kabouter naar R.K.S.V. Achilles ‘29 komt:

  1. Plezier;
  2. Avontuurlijke spelletjes;
  3. Pingelen met de bal;
  4. Schieten op een (groot) goal;
  5. Partijtjes spelen.
storm

De ouder(s) van de kabouter

De ouder van een kabouter speelt een zeer belangrijke rol in deze leeftijdscategorie. De kabouter heeft baat bij een veilige en comfortabele omgeving, waarbij de ouder een belangrijke rol speelt. Een ouder moet, zeker wanneer een kabouter ‘nieuw’ is bij de vereniging nog dicht bij het veld blijven. De kabouter moet vaak nog wennen aan de nieuwe omgeving en kan zeker in het begin nog wel eens in paniek raken. Het is dan wel fijn dat er een bekend gezicht dichtbij is waar de kabouter zich weer even kan opladen. Na verloop van tijd zal je zien dat de kabouter zich bij moeilijke situaties steeds meer zal wenden tot de begeleider in plaats van papa of mama.

Meedoen / trainen met de kabouters

Lijkt het u en uw zoon of dochter wat om een keer een training uit te proberen? Dan kunt u altijd een keer deelnemen aan een proeftraining, stuur ons een e-mail of kom een keer informeren op de zaterdagochtend. Na het contact kan uw dochter of zoon al bij de eerstvolgende training aansluiten voor een aantal proeftrainingen.

Bevalt het u en uw kind goed en heeft uw kind meerdere malen meegetraind, dan gaan we u wel verzoeken om uw zoon/dochter in te schrijven bij de vereniging. U kunt uw zoon of dochter ook gelijk inschrijven via het inschrijfformulier hieronder.